"מה שמתרחש כעת בעזה הוא חלק מאסטרטגיה ישראלית חדשה. המטרה אינה רק עוד להגן על ישראל, אלא להרחיב אותה", כך נפתח דיווח שפורסם במגזין אקונומיסט בשבוע האחרון על הגברת מהלך הלחימה של צה"ל ברצועת עזה, בדגש על הנעשה באזור רפיח. כלי תקשורת מרכזיים בעולם עוסקים בימים האחרונים בהרחבה במה שהם מזהים כשינוי אסטרטגיה של ישראל, עם ההחלטה להשתלט על שטחים גדולים ברצועה, כפי שאמר בין השאר שר הביטחון ישראל כ"ץ.
רבים עוסקים בשאלה אם הרחבת הכיבושים וההשתלטות של צה"ל ברצועת עזה, בדגש על אזור מרחב החיץ, נועדה למטרות צבאיות של שדרוג יכולות הצבא להגן על תושבי עוטף עזה, או שאולי מדובר במהלך גדול ונרחב הרבה יותר – שנועד להשתלט על הרצועה מדינית, בהמשך לדרישה של גורמי ימין בישראל.
"הימין הקיצוני בישראל רוצה לנצל את ההזדמנות הזו כדי להרחיב את גבולות ישראל אל מעבר לגבולותיה המוכרים כיום", דווח באקונומיסט. "הם מיעוט, אך מיעוט שהולך ומתחזק", נאמר, תוך אזכור השרים סמוטריץ' ובן גביר, "והממשלה בראשות בנימין נתניהו זקוקה להם כדי להישאר בשלטון".

"כוחות צה"ל הגבירו את פעילותם בגדה המערבית הכבושה וחידשו את המלחמה בעזה, גורמים שוב לעקירתם של מאות אלפי פלסטינים, ותופסים שטחים נרחבים יותר במטרה לאלץ את חמאס להיכנע ולשחרר את 59 החטופים שעדיין מוחזקים ברצועה", נכתב בפייננשל טיימס, במאמר נרחב שעסק במה שתואר כהגברת התוקפנות של ראש הממשלה נתניהו, כלפי פנים וכלפי חוץ כאחד. עוד צוין כי ישראל ממשיכה לפעול צבאית בדרום לבנון, וגם בסוריה ישראל פועלת צבאית מאז נפילת משטר אסד – בשטח בגודל של 235 קמ"ר.

כלי תקשורת רבים מדגישים כי הגורם המרכזי שהוביל בחודשים האחרונים לעלייה להתקפה של נתניהו וישראל היא חזרתו של טראמפ לבית הלבן. "מאז חזרתו לתפקיד, המשיך טראמפ בקו דומה (לכהונתו הראשונה), מינה תומכים קיצוניים של ישראל לתפקידי מפתח ואישר משלוחי נשק, כולל זה שהוקפא בממשלו של ביידן", נכתב בפיינשל טיימס. "כעת, בתמיכתו של הנשיא טראמפ, נתניהו מרגיש מעודד עוד יותר", נטען באקונומיסט.
"תהליך חלוקת רצועת עזה הואץ מאז סיום הפסקת האש בין ישראל לחמאס ב-18 במרץ – מה שעשוי להוביל לכיבוש ישראלי ממושך", נכתב בסיקור של רשת France24. הרשת הצרפתית עוסקת בהרחבה בכיבוש ציר מורג והפיכת אזור רפיח לחלק מאזור החיץ. "לפני מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר, אזור החיץ בעזה לאורך הגבול עם ישראל היה ברוחב של כ-300 מטרים. כיום הוא ברוחב ממוצע של קילומטר אחד, היוצר שטח הפקר נרחב בתוך השטח הפלסטיני הצר", נכתב בדיווח.

בדיווח של העיתון הצרפתי "לה מונד" צוטט דוח של ארגון "שוברים שתיקה", ומובא שם ראיון של הארגון עם חייל צה"ל, שאמר כי יחידתו קיבלה פקודה לירות לכל מי שנראה בתוך תחום אזור החיץ. החייל צוטט אומר שהנחת המוצא היא שאין אזרחים באזור הזה – וכל מי שנכנס אליו הוא מחבל.

ב"לה מונד" דווח כי אחת האפשרויות בישראל לחיסול שלטון חמאס, הנתמכת על ידי "הניצים הישראלים", היא כיבוש מחדש של רצועת עזה והקמת מנהל צבאי באזור למשך מספר שנים – "20 שנה אחרי תוכנית ההתנתקות ב-2005 שבה נראתה נסיגת כוחות הביטחון הישראליים ופירוק ההתנחלויות היהודיות בעזה". על פי דיווח בפייננשל טיימס מהשבועות האחרונים, צה"ל אף הגיש לממשל תוכניות בנוגע לאפשרות הזאת.

האפשרות הזאת, המשיכו ב"לה מונד", מבוססת על התוכנית להמשיך, להרחיב ולהעצים את המתקפות ברצועה. "לדחוס את אוכלוסיית עזה – יותר משני מיליון פלסטינים, שכבר חיו באחד השטחים הצפופים ביותר בעולם – לתוך 'בועות הומניטריות' ליד הים, הרחק ממרכזי הערים של עזה, ח'אן יונס ורפיח, והמנהרות שהם מסתירים, לפי הרשויות הישראליות", נכתב.
במקביל לחששות הכבדים שמתפרסמים בחדשות בעולם על המדיניות והאסטרטגיה החדשות של ישראל בלחימה ברצועת עזה, מתפרסמים כל העת דיווחים וסיקור של המשבר ההומניטרי המחריף ברצועה. מאז חידוש הלחימה התרחב הסיקור העולמי על הפגיעה באזרחי עזה, בדגש מיוחד על עצירת הסיוע ההומניטרי של ישראל וההחלטה של שר הביטחון כ"ץ שלא לחדש אותו, על רקע לחצים גדולים מישראל.
לבסוף, כל כלי התקשורת, ללא יוצא מן הכלל, הדגישו את אחת המצוקות הגדולות ביותר של מדינת ישראל – בתחום המילואים. "חלק מהיחידות מגלות שרק כשלושה רבעים מהן מתייצבים לשירות כשהם נקראים, וזה מעיד על משבר עמוק יותר", נכתב באקונומיסט. "שאלת ההתייצבות למילואים מסכנת את החרפת המחלוקת הגוברת בתוך הצבא, בעוד שחלק מתחילים להטיל ספק במטרה של המשך המלחמה, מפקדים מתקשים למלא את השורות וליחידות רבות חסר כוח אדם", נכתב בפייננשל טיימס.
תגובות